Update corona

Corona update

Update 23 september 2021

Vanaf 1 oktober vervalt in het basis (- en secundair) onderwijs de mondmaskerplicht. Ook ouders die buiten de kinderen ophalen hoeven dan geen mondmasker meer te dragen.

Vanaf 27 september worden de quarantaineregels voor leerlingen tot 12 jaar aangepast (inclusief voor de kleuters).
**Bij een hoogrisicocontact op school moeten ze een (kindvriendelijke) PCR-test afleggen op dag 1 en dag 7. Als het resultaat op dag 1 negatief is, hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven.
**Bij 2 of meer besmettingen binnen een periode van 1 week in een klas — en waarbij de transmissie hoogst waarschijnlijk ín de klas heeft plaatsgevonden — wordt de volledige groep beschouwd als hoogrisicocontact (clusterbesmetting). De groep wordt getest op dag 1 en dag 7. Bij een negatief testresultaat op dag 1, mogen de leerlingen in kwestie meteen uit quarantaine.  • Sinds 10 september werken CLB en callcenter samen bij een besmetting op school. Het CLB krijgt daarvan melding via het Agentschap Zorg en Gezondheid. (Daardoor moet een school een coronabesmetting van een leerling of personeelslid niet langer melden aan het CLB.) Naast een lijst met de hoogrisicocontacten bezorgt het CLB aan de school ook een brief met algemene informatie. De school communiceert die brief aan de hoogrisicontacten waarna die opgebeld worden door het callcenter (0800 14689)  voor meer uitleg over de te volgen maatregelen.

23 september ‘21

  • Leerlingen en personeelsleden die een hoogrisicocontact hadden op school gaan in quarantaine en krijgen per sms van het nummer 8811 een quarantaineattest en testcode waarmee ze een afspraak kunnen maken voor een PCR-test in een test- en triagecentrum.  Asymptomatische hoogrisicocontacten die de voorbije 180 dagen een besmetting met het coronavirus hebben doorgemaakt ontvangen geen testcode of quarantaineattest en mogen de lessen op school blijven volgen. Van zodra er zich mogelijke symptomen van COVID-19 ontwikkelen, zelfs milde, moeten deze personen naar huis en getest worden door middel van een PCR-test. Het callcenter van de Vlaamse Overheid neemt op met de hoogrisicocontacten om de te nemen maatregelen uit te leggen. 

  • Aangezien de test- en quarantainemaatregelen kunnen verschillen naargelang de vaccinatiestatus of een eerder opgelopen besmetting, is er geen standaard quarantaineperiode meer die op ieder hoogrisicocontact van toepassing is. CLB’s en scholen hebben dan ook niet de opdracht om controle uit te voeren op het naleven van de quarantainemaatregelen.

  • Het CLB neemt geen rol op bij een (vermoedelijke) besmetting in de vrije tijd zoals de sportclub en de jeugdbeweging. Zij doen dan ook geen contactonderzoek in die situaties.